Σήμερα 7 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο ας μάθουμε πως μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς όσο σερφάρουμε!

 

 

Γενικά παρατηρείται μεγάλη άνοδος στην δημιουργία ψεύτικων προφίλ και μεγάλη δεξιοτεχνία στον τρόπο που φτιάχνονται από τους δημιουργούς τους. Είναι λίγο δύσκολο για όσους δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το διαδίκτυο να καταλάβουν ποιό προφίλ είναι και ποιό δεν είναι ψεύτικο. Και λέγοντας ψεύτικο δεν εννοούμε το προφίλ που απλά δημιουργήθηκε για να τουιτάρει και απλά επιθυμεί την ανωνυμία του. Αυτό είναι μέχρι ένα σημείο φυσιολογικό. Το πρόβλημα είναι τα προφίλ που δημιουργούνται και σκοπό έχουν να βλάψουν άλλους χρήστες με πολλούς τρόπους

Κάποια μικρα σημάδια που μπορείς να καταλάβεις αν ο άλλος έχει ψεύτικο προφίλ είναι τα εξής:

  1. Να έχει ελλειπή στοιχεία
  2. Να μην έχει φωτογραφία ή να έχει κάποιου άλλου, διάσημου κτλ.  Πολύ συχνά έχουν αφήσει ως φωτογραφία το χαρακτηριστικό αυγό του twitter.
  3. Να μην δημοσιεύει ποτέ που είναι ή να μην ανεβάζει ποτέ μια προσωπική φωτογραφία από κάτι. (Πλέον όλοι με τα smartphones ανεβάζουμε φωτογραφίες ,και ιδιαίτερα στο τουίτερ)
  4. Ακόμη και ο τρόπος που γράφει κάποιες φορές μπορεί να προδώσει το ψεύτικο προφίλ.
  5. Να έχει λινκ που παραπέμπουν σε ύποπτο περιεχόμενο (ιούς κτλ)

Πως προστατεύεσαι

Γενικά στην αναγνώριση ενός ψεύτικου προφίλ μπορεί να πέσεις έξω αν δεν είσαι γνώστης του ίντερνετ. Για όσους σερφάρουν αρκετές ώρες είναι παιχνιδάκι να καταλάβουν. Για όσους πάλι δεν σερφάρουν καλό θα είναι να προσέχουν παραπάνω μιας και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολύ και ειδικά για τις γυναίκες οι οποίες συχνά είναι απρόσεκτες.

Κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από ψεύτικα προφίλ

  1. Μην ακολουθείς λογαριασμούς που γενικά δεν σου φαίνονται αληθινοί.
  2. Μην μην απαντάς σε τυχόν μηνύματα που θα λάβεις από έναν τέτοιο λογαριασμό
  3. Αν θέλεις να προστατέψεις απόλυτα τον λογαριασμό σου υπάρχει επιλογή να κλείσεις το προφίλ σου και να επιλέξεις εσύ ποιός θα σου κάνει φόλοου.
  4. Να κάνεις μπλοκ τους λογαριασμους που θεωρείς ψεύτικους.

 

 

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>